Над половината българи вече използват интернет

През септември хората с достъп до глобалната мрежа са 54% от населението

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За първи път през септември 2012 г. делът на ползващите интернет в България е по-голям от този на хората, които остават "извън мрежата". Това показва национално представително проучване на Алфа Рисърч, извършено в периода 20-28 септември 2012г. като в него са интервюирани 1021 души. С достъп до глобалната мрежа вече е 54% от населението.

Анкетата показва още, че докато преди година потребителите са използвали интернет основно за набавяне на информация, то сега фокусът се измества към използването и за социални контакти като чат, участие в социални мрежи и др.

"Навлизането на такъв вид активности в интернет ежедневието на българина, съчетано с тенденцията на спад в цените на телеком услуги, със сигурност ни изправя пред период на нов бум на пазара на телекомуникациите. Този път - в сектора на мобилния пренос на данни", се казва в изводите в проучването.

При сравнителен въпрос за посоката на промяна от гледна точка на качеството (тествани са 5 услуги за домакинствата) телекомуникациите получават два пъти повече отлични оценки от втория в тази класация - електроснабдяване. Когато се сравнява промяната от гледна точка на цената на същите услуги, потребителите като цяло са разбираемо по-скептични, но и тук телекомуникациите водят класацията. Този път втората след тях услуга събира дори три пъти по-малко отлични оценки.

Въпреки тази благоприятна за сектора на мобилните комуникации картина, може да се каже, че интервюираните са били "сдържани" в своите положителни оценки за промяната в цените на мобилните оператори. 11.2% от запитаните са дали отлична оценка по въпросния показател.

Коментари: 0