Дефицитът в енергетиката е 1.1 млрд. лв. годишно

Световната банка препоръчва да се закрие "Български енергиен холдинг"

Снимка: БГНЕС

176 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

В българската енергетика има огромни финансови дефицити - между 800 млн. лв. и 1.1 млрд. лв., предаде репортер на Economic.bg. Числата са записани в доклад на Световната банка (СБ) за енергетика ни, който беше обявен днес в Министерството на икономиката.

"Ако не реформираме сектора всяка година ще трябва да намираме между 800 млн. и 1.2 млрд. лв. всяка година. Отлагането на реформата в енергийния сектор струва на страната ни 2 млн. лв. на ден", коментира служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Според СБ повишаването на износа на електроенергия няма да е достатъчно, за да се балансира системата. Финансовата институция стига и по-далеч, като препоръчва на новото правителство да премахне мегаструктурата "Български енергиен холдинг" (БЕХ), защото така се премахва прозрачността и всяко дружество може да се скрие зад компанията майка. Асен Василев лично подкрепя закриването на БЕХ, но не може да каже кога е възможно това да стане.

Доклад за състоянието на българската енергетика изготви и Европейската комисия (ЕК). И Комисията, и Световната банка дават сходни констатации в докладите си. Брюксел е на мнение, че няма изглед потреблението на ток да се повиши през следващото десетилетие.

"Хората не вярват на енергийната система като цяло. Само Малта е по зле от нас", каза Асен Василев.

ЕК и СБ препоръчват помощите за енергийно бедните хора да се повишат, но в съчетание с мерки за енергийна ефективност. Препоръчва се дори извеждане на мощности, като се започне от тези с най-високи разходи.

Да се проверят и ВЕИ централите, които са получили европейски помощи, и задължението за изкупуване на енергия от тях, препоръчва още ЕК.

"Към 2030 г. ще продължим да имаме излишък", добави Асен Василев, цитирайки доклада на СБ.

Подкрепи Economic.bg