Действията на ЕЦБ: Ядрено оръжие или превантивна мярка

Марио Драги се стреми да отговори на съмняващите се, като очерта стратегия за закупуване на неограничени количества краткосрочни облигации на всяка страна от еврозоната, която иска помощ, но и се придържа към строги ограничения и условия

76 ~ 1 мин. четене

Изкупуването на неограничени количества облигации от Европейската централна банка понякога се описва като "ядрената възможност" на банката, която разпръсква доминираща сила, заплашваща спекулантите от унищожение.

Подобно на атомните оръжия, правомощията на банката да печата пари и да купува ценни книжа са възможна предпазна мярка, дори ако употребата им не ще причини унищожаване в сравним мащаб.

Ако се налага, тази стратегия да бъде използвана обаче, за да се защити дадена страна може да доведе до нежелано увреждане на финансовата структура и да засегне фатално слабости системата.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги обяви, че ЕЦБ ще направи "каквото е необходимо, за да се запази еврото. И повярвайте ми, това ще бъде достатъчно".

Думите му бяха обаче разкритикувани от скептиците на финансовите пазари и от коментатори.

Дали наистина той има нужните оръжия, за да го постигне? Дали би ги използвал? Може ли да осигури подкрепа от ключовите заинтересовани страни и конкретно от икономическата свръхсила Германия за стратегията си? Как би действал без нея?

Шефът на ЕЦБ се стреми да отговори на съмняващите се, като очерта стратегия за закупуване на неограничени количества краткосрочни облигации на всяка страна от еврозоната, която иска помощ, но и се придържа към строги ограничения и условия.

Думата "неограничен" е предназначена да служи като предупреждение и сигнал на решителност. Тя крещи "не смейте да залагате срещу ЕЦБ, защото ние сме силни и можем да ви смачкаме".

Подкрепи Economic.bg