Ден без тютюнев дим

Различни инициативи ще информират за вредите от тютюнопушене

Днес, 31 май е обявен за Световен ден без тютюнев дим (СЗО). Денят се  отбелязва от Световната здравна организация от 1988 г. насам. През тази година мотото е „Вмешателството на тютюневата индустрия”.

Данните на СЗО сочат, че до 2030 година смъртността от тютюнопушенето в световен мащаб ще достигне 8 милиона души годишно. Цифрите показват, че пушенето е втората причина за смърт в световен мащаб и убива един от всеки 10 възрастни на планетата. В момента всяка година над 6 милиона души умират заради цигарите, а 600 хил. вследствие излагането на вторичен тютюнев дим.

Всеки четвърти мъж и всяка трета жена в България са активни пушачи, сочи изследване на Националния център за опазване на общественото здраве. По данни на НСИ 40% от мъжете и 20% от жените у нас са заклети пушачи.

България ще се включи в инициативите срещу тютюнопушенето. Министерството на здравеопазването (МЗ) организира редица прояви в цялата страна, насочени към информиране на населението за вредата от порока върху човешкото здраве. На 31 май от 10 до 19:00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов” ще се извършва измерване на различни показатели за състоянието на белия . Специални прояви ще бъдат организирани и по проекта „Информирани и здрави“ на МЗ. Днес от 10 ч. в Столичната библиотека на пл. Славейков ще се състои дискусия, на която ще бъде представен опита на други държави, въвели пълна забрана на тютюнопушенето в закрити и на някои открити обществени места. Летище "София" също се включва към отбелязването на глобалната инициатива.

Коментари: 0