Депутати извадиха ВМЗ от забранителния списък за приватизация

Общите дългове на оръжейния завод се оценяват на над 150 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

3560 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Народните представители от икономическата комисия в Парламента извадиха изпадналите в тежко финансово състояние "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (ВМЗ) Сопот от забранителния списък за приватизация. 100% собственик на предприятието е държавата, която държи акциите чрез Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

След като предложението за изваждане на ВМЗ мине и през пленарна зала, приватизационната процедура на завода ще бъде много по-кратка, отколкото ако се гласува нова стратегия. Така има шанс да се отложи и евентуална процедура по несъстоятелност, обясни изпълнителният директор на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, цитиран от БНТ.

Законът позволява при започнала приватизация, да се поиска 4 месечна отсрочка на процедура по несъстоятелност. Спасяването от фалит на ВМЗ е основната цел на правителството, категоричен е икономическият министър Делян Добрев. Вчера именно Добрев каза, че търсенето на изход от тежката ситуация минава през изваждането на ВМЗ от забранителния списък за раздържавяване.

Досегашната стратегия за приватизация предвиждаше запазване на работните места в завода, които са над 3 хил. Друго изискване към кандидат-купувача беше да поеме всички задължения на компанията, включително забавените с месеци заплати. Общите дългове на оръжейния завод се оценяват на над 150 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg