Депутатите гласуват за нов подуправител на БНБ

Цветан Гунев е предложен и за поста ръководител на управление "Банков надзор"

68 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Депутатите ще гласуват днес кандидатурата на Цветан Гунев за ръководител на управление "Банков надзор" и подуправител на Българската народна банка (БНБ). Той беше предложен от гуверньора на централната банка Иван Искров, за да замени Румен Симеонов, чийто мандат изтича на 15 юни 2013 г.

От 2007 г. досега Цветан Гунев заема длъжността директор на дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции". Кариерата му преминава през постепенното йерархично израстване в управление "Банков надзор". Завършил е Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и има придобити редица квалификации по централно банкиране в САЩ и от водещи надзорни органи на страните от Европейския съюз.

От БНБ изтъкват, че Цветан Гунев е добре познат на банковата общност и се ползва с висока репутация на уважаван професионалист. "През дългогодишната си работа в централната банка Гунев безспорно доказа, че има висока квалификация и задълбочени познания, както и богат професионален опит в областта на банковия надзор", се казва в съобщението на БНБ.


Подкрепи Economic.bg