Депутатите се събират на извънредно заседание

Народните представители ще обсъждат Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., приет от Народното събрание на 1 август 2013 г. и върнат за ново обсъждане с Указ на президента

3575 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Днес, 16 август, от 10 часа народните представители ще се съберат извънредно, за да обсъждат ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета. Първата и единствена точка от дневния ред е обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., приет от Народното събрание на 1 август 2013 г. и върнат за ново обсъждане с Указ на президента.

Заради ветото лятната ваканция на депутатите се съкрати с две седмици. В края на юли управляващото мнозинство от БСП, ДПС и "Атака" гласува между 5 и 30 август Народното събрание да почива. Против гласуваха само депутатите от ГЕРБ, които настояха парламента да работи, за да се обсъждат промените в Изборния кодекс.

На 7 август президентът наложи частично вето на актуализацията на бюджета. Веднага след това Михаил Миков обяви, че извънредното заседание ще бъде само ден преди официално да свърши лятната ваканция на народните представители - 30 август. Още преди Росен Плевнелиев да върне за преразглеждане Закона, председателят на НС заяви категорично, че няма да прекъсва почивката на депутатите, дори да има президентско вето.

За да се отхвърли ветото на държавния глава, са нужни гласовете на 121 народни представители. Вотът на депутатите на БСП и ДПС, които заявиха подкрепата си за актуализацията, не стига. ГЕРБ са категорично против нея. Така решаващо остава гласуването на „Атака", за което лидерът на партията Волен Сидеров обяви, че ще бъде „по съвест" на всеки депутат.

Подкрепи Economic.bg