Депутатът Димитър Аврамов задържан с 50 хил. лв. подкуп

Народният представител обещавал да упражни влияние върху длъжностни лица за отпускане на земеделски субсидии

7116 ~ 1 мин. четене

Депутатът от управляващата партия ГЕРБ Димитър Аврамов беше задържан късно снощи с подкуп от 50 хил. лв. Народният представител от Монтана е арестуван за 24 часа заради класическа схема за търговия с влияние. Депутатът е задържан при специализирана операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и ДАНС под ръководството на Софийската градска прокуратура.

По случая е образувано досъдебно производство. То е за поискан и получен дар от 50 хил. лв., за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция "Земеделие" във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

За цялата схема депутатът получил 100 хил. лева, част от които са били открити в дома му. Сигналът срещу народния представител дошъл от рекетираното лице, чийто бизнес бил в сферата на селското стопанство. Димитър Аврамов е член на Комисията по земеделие и гори и на Комисията по външна политика и отбрана в парламента.

Днес, 18 юли главният прокурор Борис Велчев ще направи искане до председателя на парламента Цецка Цачева за сваляне на депутатския имунитет на Димитър Аврамов. Ако имунитета на Аврамов бъде снет ще се прецени каква ще е мярката за неотклонение по досъдебното производство.

През миналата година Върховният административен съд осъди Димитър Аврамов да плати 5 хил. лева глоба за конфликт на интереси при приемането на закони. Според ВАС той е бил в конфликт на интереси, когато е предложил привилегии за арендатори в закона за земите.

Подкрепи Economic.bg