Deutsche Bank и Raiffeisen заемат 700 млн. лв. на правителството

Изборът на двете финансови институции е направен от министъра на финансите Петър Чобанов

116 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата германска банка - Deutsche Bank и най-голямата банка в Централна и Източна Европа - австрийската Raiffeisen Bank International ще отпуснат на правителството заем от 360 млн. евро, пише "Капитал Daily". Изборът на двете финансови институции е направен от министъра на финансите Петър Чобанов, който заяви в интервю за "Стандарт" вчера, че са разгледани 6-7 оферти от банки.

С актуализацията на Бюджет 2013, правителството получи възможност да изтегли допълнително 1 млрд. лв. заем. В началото на септември бяха взети първите 300 млн. лв. от българския пазар, под формата на 1-годишни ДЦК с 0.6% доходност. Според изданието останалите 700 млн. лв. (360 млн. евро) ще се вземат по схемата Schuldschein, която е сравнително нов финансов инструмент, който се предоставя от ограничен брой големи европейски (основно германски) банки.

Едно от предимствата на схемата е, че чрез нея средствата се набират бързо, сравнително евтино е и е с опростен юридически формат. Сред недостатъците на частното пласиране е непрозрачният му характер. Ако няма достатъчно информация по процедурата, може да възникнат съмнения за предопределеност и скрити договорки.

Според пазарни анализатори изборът на Schuldschein е удачен вариант именно защото набирането на средства става бързо, в рамките на часове. Другият вариант беше правителството да пласира емисия еврооблигации на външния пазар, което е и по-прозрачно, но отнема повече време.

Най-вероятно през следващата седмица документите по заема ще бъдат внесени в парламента за одобрение, пише "Капитал Daily".

Подкрепи Economic.bg