Димитров: Икономиката расте с малко

По-добре сме от останалите страни, където растежът е или нулев, или отрицателен, допълни депутатът

112 ~ 2 мин. четене

"Всички от ЕС или замразиха, или намалиха заплатите. Нашата цел е по доходи да сме по-добре от 2009 г.", каза пред бТВ депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров. "Жертвата, която направиха българите, е голяма. Желанието ни сега е доходите да настигнат инфлацията", заяви Димитров и допълни, че не става въпрос за предизборни приказки, защото за вдигане на доходите от ГЕРБ говорят от пролетта.

"Икономиката на България расте с малко, но сме по-добре от останалите страни, където растежът е или нулев, или отрицателен", каза Димитров. Според него трябва да гледаме как се движим спрямо другите държави, защото "не живеем на изолиран остров".

"Натрупаната инфлация изисква 11% компенсация на заплати и пенсии", заяви от своя страна Янаки Стоилов от Коалиция за България. Опозицията предлага до Нова година да се дадат по 150 лева на пенсионер, а минималната заплата да е 350 лева.

"България влезе малко по-късно от други страни в кризата, трябва да се предложи политика, с която да излезем по-рано", смята Стоилов. По думите му БСП няма да се противопоставя на каквото и да е увеличаване на доходите.

"Дано поне да успеят опитите за предотвратяване на по нататъшното обедняване", коментира Стоилов. По думите му в момента се наблюдават половинчати мерки за излизане от кризата, разчитащи предимно на европейски финансиране.

"А няма промяна на цялостната политика, с която държавата да може да стимулира заетост, особено за онези, които за първи път започват работа и оттам да се повлияе на целия процес", заяви депутатът. Той коментира и това, че нивото на безработицата расте. Янаки Стоилов определи политиката на правителството като "изчерпана".

Подкрепи Economic.bg