Дискотеките в Студентски град създават собствена полиция

С това предложение собствениците на заведения се надяват да предотвратят влизането в сила на новите правила за барове и дискотеки в квартала

228 ~ 1 мин. четене

Собствениците на заведения в Студентски град са готови сами да финансират частна охрана от пет патрула, които да наблюдават за реда в квартала през нощта. Идеята е записана във внесената от тях декларация за промени в Закона за висшето образование. С предложението си собствениците на заведения се надяват да се отмени гласуваното на първо четене изменeние в Закона, което предвижда заведенията, които се намират до 100 метра от студентските общежития, да затварят най-късно в 22.00 часа.

Днес собствениците на заведения внесоха в парламентарната комисия по образование декларация срещу промените, в която изтъкват, че така формулирания проектозакон ще навреди на безопасността и спокойствието в студентското градче.

В този вид Законът за висшето образование е поредният пример за отношението на държавата към бизнеса в България - вместо да го стимулира и да създава подходяща бизнес среда, тя го репресира, единодушни бяха собствениците.

Освен, че изразиха готовността си да плащат за допълнителната охрана на квартала, те поискаха да бъде засилено полицейското присъствие в Студентски град, а също и изграждането на видео наблюдение. Аргументът за това е, че опасността за студентите се намира между заведенията и общежитията, затова контролът в общежитията трябва да се подобри.

Подкрепи Economic.bg