Джеймс Уорлик дари 3 млн. долара на БАН

Американският посланик връчи парите в "почит към България и нейните учени"

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН получи дарение от 5 млн. долара за изграждането на циклотронен център. Това се случи на церемония в Министерски съвет в присъствието на премиерът Бойко Борисов, просветният министър Сергей Игнатов и зравният Десислава Атанасова.

По-голяма част от средствата- 3 млн. долара, бяха връчени от американския посланик у нас Джеймс Уорлик. Другите 2 млн. долара се даряват от АЕЦ "Козлодуй".


"Това е нашият подарък към БАН. С това искаме да почетем великата история на България и българските учени", заяви посланикът на САЩ. Той посочи още, че  дарението дава добър знак за продължаването и развиването на сътрудничеството между българските и американските учени.


Директорът на БАН и просветният министър Сефгей Игнатов пък отбелязаха, че това е най-големият научен проект за последните 20 години.  С изграждането на циклотронен център в България ще започне производството на радиоизотопи, които ще се използват в медицината за ранна диагностика и лечение на ракови заболявания. Ще се позволи и професионалната подготовка на кадрите на АЕЦ "Козлодуй" и студентите в тези специалности.


Сегашният реактор ще остане в музей, за да "видят следващите поколения както сме заварили и какво сме направили", каза още Борисов.

Подкрепи Economic.bg