Днес се емитира извънредният дълг

Министерство на финансите ще пласира облигации за 800 млн. лв., за да попълни дупката във фискалния резерв, причинена от даването на земеделските субсидии

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Днес Министерството на финансите ще емитира на вътрешния пазар нова, извънредна емисия държавни ценни книжа (ДЦК) за 800 млн. лв. Парите, които се очаква да бъдат набрани, ще постъпят във фискалния резерв, от който бяха взети 841 592 000 лева, за да бъдат платени европейските субсидии на земеделските производители.

Те очакваха парите си до края на януари и след като това не се случи, насрочиха протест в центъра на София за днес. Той беше отменен, след като парите се намериха, но от асоциацията им обявиха, че остават в стачна готовност заради други неизпълнени ангажименти на страната, като например този да се намали акцизът върху горивата, използвани за земеделска техника.

До извънредното влизане на държавата в дълг се стигна, след като премиерът реши да не допусне тези протести, а министърът на финансите Симеон Дянков отказа парите да бъдат платени преди март-април заради липсата на такава сума в бюджета. Парите ще бъдат върнати на България от ЕС, но след около 45 дни.


Подкрепи Economic.bg