До 1000 лв. за частен домоуправител

Фирми предлагат и касиери, които да водят отчета и да свикват събрания

До 1000 лв. на месец може да стигне цената за наемане на частен домоуправител. Сумата зависи от времето, в което икономът прекарва в блока, съобщи Дартс нюз.

Така за 4-часов работен ден от понеделник до петък цената е 450 лв., а за 8-часов – 650 лв. Ако частният домоуправител бъде нает на 12-часов работен ден, сумата се покачва до 950 лв.

Сред задачите на иконома са подмяна на изгоряла крушка, смяна на счупен патрон на вратата, косене на тревата, почистване на снега. Частният домоуправител информира и кога трябва да бъдат отчетени водомерите или защо няма парно в сградата.

От фирмите, които предлагат подобни услуги, са предвидили и случаи, в които може да се наеме човек, който само да чисти стълбите във входа. Това би струвало на живущите 140 лв. на месец, ако почистването става един път в седмицата и по 270 лв.  – за два пъти.

Освен  иконом жителите могат да наемат и касиер, който да  организира и провежда общи събрания на собствениците, изготвя и поддържа книга за отчети за извършена работа  и състоянието на сградата. Той  изготвя годишни финансови и бюджетни отчети и доклади срещу 160 лева на месец.

Коментари: 0