До август реконструират част от Витошка

Отпаднали са идеите по булеварда да има стъклени куполи, каза Петър Диков

Пешеходната зона на бул. „Витоша" в София ще бъде реконструирана до август, но само в първите й две преки. Това съобщи главният архитект на града Петър Диков пред общинските съветници от комисията по екология, съобщава Дарик. Те разгледаха първия етап от плана за основна рехабилитация на Витошка в участъка й от ул. "Патриарх Евтимий" до "Солунска", но като част от строежа на метрото през лятото ще се благоустрои само участъка от ул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Фритьоф Нансен".

Главният архитект съобщи още, че са отпаднали първоначалните идеи да има стъклени куполи на места по булеварда, както и че ще бъдат премахнати павилионите в участъка, а също и трамвайните релси. Първоначалната реконструкция на първите две преки ще се финансира със средствата за столичното метро, обясни още Диков. 

В бъдещия план за центъра на София се предвижда всички осветителни тела да бъдат еднакви, по един стандарт – да бъдат с герба на София.

Вече има и схема за мобилните сезонни преместваеми обекти, като целта е да се ограничи броят им в столичните паркове. Конкурсите ще се правят от районните кметове, уточни Диков. Единствено в „Южния парк" и в парка „Заимов" са изпълнени схемите за премахване на павилионите и съоръжения, обясни той. За останалите седем парка, за които има такива планове, все още няма развитие.

Коментари: 0