До седмица руснаците внасят иск за 2.4 млрд. лв. срещу България

НЕК ще има три месеца да отговори и да го опровергае, каза директорът на НЕК Иво Лефтеров

288 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Опасността България да плаща неустойки в размер на 1.2 млрд. евро заради спирането на проекта АЕЦ "Белене" става все по-реална. Преди началото на международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Иво Лефтеров заяви, че до края на седмицата или в началото на другата ще получим официалния иск, заведено срещу НЕК от "Атомстройекспорт".

Той обясни, че НЕК ще има три месеца да отговори и да го опровергае. Според него неустойка от 2.4 млрд. лв. е непосилна за България, а руската страна има голяма вероятност да спечели делото.

Веднага след встъпването си в длъжност, министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че искът на руската страна е основателен и вероятно ще бъде спечелен. Според него ще бъде по-изгодно за България да построи електроцентралата и вероятно проектът ще бъде рестартиран.

Не на това мнение е обаче финансовият министър Петър Чобанов, според който няма достатъчно доводи за рестарт на проекта. "Трябва да видим разчетите, но не мога да споделя ентусиазма към този момент, че проектът ще бъде рестартиран", каза той преди седмица.

Запитан има ли нужда страната от нови ядрени мощности Лефтеров каза, че имаме такава нужда нужда и винаги ще имаме. Според него въпросът е кога тя трябва да бъде създадена и кога да заработи във времето. "Всички много добре знаем, че голяма част от мощностите, на които разчитаме в момента, са изключително стари", каза Лефтеров. По думите му тези мощности малко по малко трябва да бъдат затваряни и подменяни с нови.

Подкрепи Economic.bg