Кабинетът подкрепи предложението на ГЕРБ за майчинските

Еднократната помощ за ученици, записани в първи клас ще бъде увеличена от 150 лв. на 250 лв.

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Кабинетът ще подкрепи на второ четене предложението на Светлана Ангелова от ГЕРБ, размерът на обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст да се увеличи от 240 на 310 лв. от 1 юли. Лидерът на БСП Сергей Станишев внесе идентично предложение за промяна в Закона за бюджета на ДОО, само че в него увеличението се предвижда да бъде от 1 октомври.

На днешното правителствено заседание министрите решиха още да бъдат подкрепени с допълнителни средства най-засегнатите от социално-икономическата криза групи. Еднократната целева помощ за ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната година, ще бъде увеличена от 150 лв. на 250 лв.

Приетият днес пакет от мерки в социалната сфера включва още разширяване на кръга на лицата, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г. Тази мярка ще се реализира чрез увеличение на индивидуалните проценти средно с 11.29% за всички целеви групи, като се постига номинално увеличение на границата за достъп до целева помощ за отопление за всички групи в размер на 15 лв.

Общите средства за финансиране на мерките през 2013 г. са в размер на 26.9 млн. лв. Те ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на ДОО и на МТСП.

Подкрепи Economic.bg