Добавките от сметките за ток отпадат

"Студеният резерв" може да бъда намален наполовина - от 1040 mW до 500 mW

Снимка: БГНЕС

120 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Спорните добавки към сегашната сметка за ток на всеки потребител ще бъдат премахнати. Това предвижда новия модел за ценообразуване на електрическата енергия, който предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От новия модел за определяне на цената ще бъдат извадени добавките за "зелена" и "кафява" енергия, както и добавката за невъзстановяемите енергийни загубим.

Председателят на регулатора Анжела Тонева поясни, че в цената остават таксите "достъп" и "пренос", но се предлага намаляването на такса "износ". По думите на Тонева се предвижда и нова пропорция за задължителното изкупуване на регулирания и свободния пазар. В момента 67% от енергията на вътрешния пазар се изкупува задължително, което е токът на висока цена.

Членовете на ДКЕВР коментираха и какви мерки ще вземат, за да се намалят стотиците милиони лева дефицит в системата и да не се натовари населението с високи цени.

Един от възможните варианти е в намаляването на разходите за т. нар. "студен резерв". Това  са мощности, които се включват само при необходимост, но и за тази енергия Електроенергийният системен оператор ЕАД (ЕСО) плаща на централите, които поддържат резерва. Еленко Божков, член на ДКЕВР убедено заяви, че "студеният резерв" може да се намали наполовина - от сегашните 1040 mW до 500 mW.

От ДКЕВР са убедени, че приходите от продажбата на емисии парниковите газове трябва да се върнат в системата. В момента се водят разговори с Министерство на финансите това да се случи.

Всички тези мерки ще позволят дори поевтиняване на електроенергията, но Анжела Тонева не се ангажира с конкретни цени от новия регулаторен период - от 1 юли. Убеждението й е, че тиражираното намаление от 5% може да се случи, дори да не е от 1 юли.

Коментари: 0