Добивът на въглища е почти утроен през май

Производството на електроенергия расте с над 31% на годишна база

Добивът на въглища е почти утроен през май

Снимка: БГНЕС

236 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

През май в страната са добити 2,7 млн. т. въглища, което представлява с близо 180% повече от същия месец на 2013 г., става ясно от публикуваните данни на Националния статистически институт.

На месечна база ръстът е 9,2%. Сходни са и показателите за потребените въглища в страната - покачване със 165% и 8% спрямо съответно април т.г. и май 2013 г. Силен годишен ръст има и при произведената електроенергия - 31,1%. Той се дължи предимно на активизирания износ на електричество, тъй като темпът на нарастване на вътрешното потребление изостава от производствения - 7,8%.

Производството на безоловен бензин е 8% повече спрямо април, но намалява също с толкова на годишна база. Прави впечатление, че вътрешното потребление на горивото спада с малко над 10% спрямо май 2013 г. За сметка на това дизеловото гориво отбелязва покачване в производството и потреблението както на годишна (9,8 и 9,7%), така и на месечна база (0,9и 42,3%).

Местният добив на природен газ не се изменя в сравнение с април, но намалява с 13% спрямо стойността си дванадесет месеца по-рано. Потреблението на синьо гориво нараства с 5,6% за една година. Имайки предвид сезонния му характер, за един месец то се е свило с 12,7%.

Подкрепи Economic.bg