КЗК глоби "Булгаргаз" с 23 млн. лв. за господстващо положение

Държавният доставчик изнудва клиентите си, карайки ги да заявяват по-големи количества газ, констатира Комисията за защита на конкуренцията

Рекордна санкция

КЗК глоби
220 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Глоба от 23 377 600 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на "Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение, информираха от пресслужбата на антимонополния орган.

В решението за рекордната санкция от КЗК пишат, че дружеството е "злоупотребило с господстващо положение на пазара на обществена доставка на природен газ на територията на Република България, посредством налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода 02.08.2010 г. – 31.12.2012 г.".

През този период господстващото предприятие е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор, без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него. От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите.

Не на последно място, "Булгаргаз" е "задължавала клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени указания и таблици със заложени в тях формули". Спазването на указанията и коректното попълване на таблиците, обаче, "води до необосновано завишаване на количествата газ, които потребителите заявяват за следващата година, а това би могло да доведе до неизпълнение на задълженията на клиентите за приемане на заявените количества".

Поведението на дружеството "има експлоатативен характер, тъй като клиентите му (крайни снабдители и потребители) нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължат да се снабдяват с природен газ от него".

"Едностранно наложените от обществения доставчик условия в договорните отношения могат да доведат до прекратяването им, което от своя страна би довело до лишаване на клиентите от гарантираната им по закон непрекъснатост на доставките на природен газ", се казва в решението на КЗК.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС). От "Булгаргаз" засега не коментират ситуацията, като най-вероятно ще обявят несъгласието си и намерение да обжалват на по-горна инстанция. Подкрепи Economic.bg