Добрев: Ценообразуването при електроенергията е некоректно

Методологията трябва да се промени изцяло, категоричен е енергийният министър

88 ~ 1 мин. четене

Моделът за ценообразуване на електроенергията, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР) използва в момента е изключително некоректен и трябва да се промени изцяло. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред TV7.

"Сега се разглеждат като база направените разходи, без да се гледа дали това са реално извършени разходи по пазарни цени или просто една предоставена фактура", коментира Добрев. Той поясни, че това положение се отнася най-вече за инвестициите, тъй като те се предлагат и приемат от страна на държавния регулатор на базата на тази фактура.

За високите сметки за електроенергията, министърът допусна, че може да има индивидуални случаи, в които електромерите не са засичани правилно. Той припомни, че освен воденото разследване на причините за високите сметки за електроенергия, ще бъдат проверени и отделни сигнали, подадени от клиенти.

От днес започват проверки на няколко десетки електромера в столицата, а от утре в цялата страна. Проверката на електромерите ще се извършва от Български институт по метрология (БИМ).

Подкрепи Economic.bg