Добрев: Подписваме договора с „Газпром“ на 9 ноември

Икономическият министър уточни, че договорът ще е за 6 години, а условията по него ще са по-благоприятни

Очаква се новият договор с "Газпром" за доставка на природен газ да бъде подписан на 9 ноември. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в Брюксел, където е на посещение с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Той уточни, че срокът на контракта трябва да бъде 6 години, а условията по него ще бъдат по-благоприятни.

От 1 януари догодина ще влезе в сила новият договор за руски доставки. Никой не трябва да поставя под съмнение това, защото имаме подписано споразумение с "Газпром експорт", че до 15 ноември ще бъде сключен новият договор", добави той.

Добрев заедно с колегите си от Австрия, Гърция, Италия, Словения, както и Хърватия се срещнаха с Йотингер. Всички тези страни са свързани с проекта "Южен поток".

Очаква се България да вземе окончателно инвестиционно решение за "Южен поток" към 9 ноември. "Без значение кога ще бъде взето това решение - след 1-2 седмици или догодина през януари, март или юли, правилата в ЕС в това отношение са едни и същи", уточни Добрев. България очаква ЕК да координира преговорите на всички държави по този проект с "Газпром", добави той.

Делян Добрев съобщи още, че от известно време сръбската страна има колебания за финансирането на своята част от проекта за газова връзка с България. "Подготвяме меморандум между премиерите на двете страни, чието подписване предстои в най-кратък срок и ще изразява подкрепата на политическо равнище за изграждането на това съоръжение", обясни Добрев. По неговите думи страната ни е в готовност за начало на строителството на своя територия.

През май догодина се очаква да бъде завършена газовата връзка на България с Румъния, в началото на 2014 г. ще бъде готова връзката с Гърция, а в началото на 2015 година - със Сърбия, уточни министърът.

Коментари: 0