Добрев иска прокурорска проверка за АЕЦ „Белене“

Страната ни има достатъчно аргументи и се готвим за делото с една от най-добрите адвокатски компании, каза министърът

108 ~ 2 мин. четене

Прокуратурата да провери констатираните от държавната финансова инспекция нарушения при възлагането на обществени поръчки за изграждането на АЕЦ “Белене”. За това призова министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в предаването “Панорама” по БНТ.

През юли Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) съобщи в доклада си за дейността през второто тримесечие, че Националната електрическа компания (НЕК) в нарушение на закона не е провела обществена поръчказа демонтиране на стари сгради и конструкции на площадката на втората атомна, въпреки че извършените разходи възлизат на над 101,5 млн. евро.

Делян Добрев отново обвини предишното правителство заради увеличения до 1 млрд. евро иск на руската компания "Атомстройекспорт" към НЕК. Той подчерта, че всички финансови ангажименти и решението за строителство на централата са взети в периода 2006-2009 г.

Добрев посочи, че на фона на заведения иск България няма как да продължи диалога с Русия по темата АЕЦ “Белене”. Той коментира, че страната ни има достатъчно аргументи, както и че се готвим за делото с една от най-добрите адвокатски компании.

Икономическият министър призна, че българските политици са били изненадани от руското решение и затова е имало много спонтанни реакции. Той посочи, че страната ни ясно е заявила позицията си на Москва и се е държала като коректен партньор. “Изненадата се дължи на това, че през цялото време ние работехме като коректни партньори не само по тази тема, а и по темата за Южен поток”, коментира Добрев.

Добрев допълни, че до края на годината очаква три-четири сериозни инвестиции в българската икономика, като две от тях вероятно ще бъдат обявени до края на този месец.

Подкрепи Economic.bg