ЕС решава за Гърция през октомври

Страната е постигнала прогрес по отношение на разходите и приходите, но трябва да се свърши още много работа, смятат от МВФ

76 ~ 2 мин. четене

Не по-рано от втората половина на октомври се очакват следващите политически решения за Гърция от страна на Европейския съюз. Това стана ясно след заседанието на финансовите министри от Еврозоната, което бе първата част от неформалната среща на финансовите министри от ЕС в Никозия.

Испания и Гърция, следвани от Португалия, Ирландия и Кипър също бяха сред горещите точки в дискусията.

Докладът на eвропейската тройка за Гърция се очаква да бъде готов преди началото на октомври, след който гръцкият въпрос ще бъде обсъден на следващото заседание на министрите от Еврозоната на 8 октомври. Не по-рано от втората половина на октомври ще бъдат взети политическите решения за Гърция, каза на пресконференция председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Очаква се отпускането на нов транш от международната помощ за Гърция да се реши на срещата на европейските лидери на 18 и 19 октомври в Брюксел.  

Финансовите министри от Еврозоната са постигнали консенсус да отпуснат повече време на Гърция, за да може страната да осъществи икономическите си цели. Ние сме окуражени от напредъка на гръцкото правителство, но в следващите две седмици Гърция трябва да покаже много силно представяне в реформите, подчерта Юнкер. Той изключи възможността страната да напусне Еврозоната.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард отбеляза, че Гърция е постигнала прогрес по отношение на разходите и приходите, но трябва да се свърши още много работа по фискалните и структурни реформи.

От своя страна гръцкият финансов министър Янис Стурнарас заяви, че страната е на път да постигне споразумение с тройката. В изявление след срещата той посочи, че дискусията в Еврогрупата за гръцката икономика с имала положителен дух.

До края на септември Испания ще приеме нова национална програма за реформи, съобщи еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Оли Рен.  

Бъдещият Европейски стабилизационен механизъм ще влезе в действие в края на октомври, след като бъдат внесени първите два транша от капитала му, съобщи още Жан-Клод Юнкер.

Финансовите министри от ЕС дискутират и предложенията на Еврокомисията за създаването на единен надзорен механизъм за банките. Kомисарят Оли Рен го оцени като по-нататъшна стъпка към засилването и интегрирането на банковата система в Еврозоната.

Подкрепи Economic.bg