Добрев се надява инвестициите да са над 1.4 млрд. евро

Икономическият министър връчи четири инвестиционни сертификата

3722 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Предварителните данни на Българска народна банка (БНБ) показаха, че инвестициите у нас през миналата година са 1.4 млрд. евро. Министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев обаче се надява, че ревизията на тези данни през следващите 15 месеца ще покаже по-висока стойност. По време на връчването на сертификати за насърчаване на инвестициите, икономическият министър припомни, че прогнозата е била за 2 млрд. евро инвестиции.

"През 2011 г. предварителните данни бяха предварителните данни показаха 1 млрд. евро инвестиции, но при ревизията стойността се повиши до 1.75 млрд. евро", коментира Делян Добрев.

Надеждите на икономическия министър са през тази година чуждите инвестиции да са повече и да се разкрият стотици работни места. по думите му вътрешните инвестиции по Оперативна програма "Конкурентоспособност" ще са 800 млн. лв. през тази година.

От декември 2012 г. до края на февруари тази година са издадени четири сертификата за насърчаване на инвестициите - три клас "А" и един клас "Б".

Най-голяма е инвестицията на "Тракия Глас България" ЕАД (част от турския стъкларски холдинг "Шишеджам"). В заводите на предприятието край Търговище се планира изграждането на втора линия за стъкло. Проектът е на стойност 300 млн. лв. и ще осигури 300 нови работни места. Още две фирми бяха удостоени със сертификат клас "А" - "Монрол България" ЕООД, което изгражда лаборатория за онкологични медикаменти в София и "Фарджо" АД, което прави завод за пелети в област Шумен. "Център за нанотехнологии" ООД в Ямбол получи сертификат клас "Б".

Делян Добрев изнесе данни, от които стана ясно, че през 2011 г. са издадени 4 сертификата клас "А", през 2012 г. те са вече 10, а само за първите два месеца на новата 2013 г. са връчени още два сертификата. "Тези инвестиции са за стотици милиони лева и ще разкрият хиляди работни места", каза Делян Добрев.

Подкрепи Economic.bg