Договорихме 11 милиарда от Европа

Парите са не за да се похвалим, а за да променяме живота на хората, каза Томислав Дончев на лекция предстуденти от Благоевград

6380 ~ 1 мин. четене

Към момента страната ни има договорени 11,5 милиарда лева, което е 73% от целия ресурс на средства от ЕС за България, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Той изнесе публична лекция пред студенти. Стотици възпитаници на Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски” присъстваха на срещата. Темата бе „Предизвикателствата пред България за следващия програмен период 2014-2020 година”, предаде агенция Стандарт нюз.

Проявата е в рамките на цикъл публични лекции по повод 20-годишнината от основаването на Правно-историческия факултет.

Според Дончев цитираните цифри сочат, че за близо 2/3 от парите се реализират проекти, реално по тях се работи, строи се или вече са приключили.

„Плащанията са около 21%, което прави 3,3 милиарда лева. Видно е, че не само за последните няколко месеца, а за цялата последна година има много значителен ръст. Тази година плановете ни са още по-амбициозни, не по-малко от 3 милиарда лева още трябва да бъдат разплатени и разчитаме договорените средства до края на годината да бъдат 90%”, каза още той.

Всъщност, за да има ефект, ние трябва да разчитаме на комбинацията между различни видове инвестиции, посочи министър Дончев. Само така ще имаме дълбок, траен социално-икономически ефект, защото парите не се използват, за да се похвалим какъв процент усвоени средства имаме, а за да променяме живота на хората, заяви той.

Томислав Дончев каза в отговор на въпрос, че за неусвоени средства може да се говори към края на 2015 г., ако не сме успели да използваме част от парите.Подкрепи Economic.bg