Доходността на италианските и испански облигации пада

Това обаче няма да е достатъчно, за да се разсеят притесненията за регионлните бюджети в страните, преди срещата на ЕЦБ следващата седмица

Италия и Испания успяха да се възползват от успокоението на пазарите и пласираха дълг при по-ниски лихви на търгове във вторник, съобщава Reuters. Това обаче няма да е достатъчно, за да се разсеят притесненията за регионлните бюджети в страните, преди срещата на ЕЦБ следващата седмица

Испания 10-годишни облигации се изкачиха отново, след спекулациите, че странта ще поиска помощ в размер на 5 милиарда евро (6,3 млрд. долара).  

Доходността по шестмесечните облигации на страната пък спадна до 2.026% от 3.691 преди месец. Търсенето на испанските ДЦК надвиши предлагането почти три пъти. Емисията стана факт часове преди началото на официалните разговори между премиера Мариано Рахой и президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой.

Междувременно доходността на италианските облигации падна за четвърти път в рамките на пет дни, след като страната приготви да продаде 4 милиона евро под формата на 10-годишни книжа.

Доходността на германските 10-годишни облигации пък падна до ново триседмично дъно, като отново са най-желаните активи.

Инвеститорите очакват с нетърпение детайлите около новата програма за изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ, която трябва да понижи разходите по задълженията на Испания и Италия до поносими нива.

За момента Италия настоява, че няма да има нужда от външна финансова помощ, Испания вече се съгласи да получи до 100 млрд. евро за рекапитализиране на банките си, а много анализатори очакват да прибегне до цялостна спасителна програма.

Коментари: 0