Доклад предупреди за атентатите

Той трябваше да се гледа днес от парламента

Доклад на Съвета по сигурността към премиера предупреди за възможни атентати в България. "Въпреки че в България няма структури на терористични организации или заявени цели за атентати, заплахата за извършване на терористични актове в страната е реална", се посочва в доклада за състоянието на националната сигурност през 2011 г.

Той трябваше да се гледа днес от парламента. Според документа един от основните рискове за националната сигурност идват от действията на чуждите специални служби, които са насочени срещу интересите на България. „Икономическите, социалните и политическите процеси у нас остават на тяхното внимание, като усилията им са насочени към придобиване на позиции за влияние и въздействие върху обстановката у нас в полза на техните държавни приоритети", се посочва в документа.

Корупцията също давала възможност за работа на чуждите спецслужби. Риск за националната сигурност остава и желанието на чужди държави да създава малцинства у нас, което има за цел пряка намеса във вътрешните работи на държавата.

Коментари: 0