Доларът e под натиск

Златото поскъпна, след като стабилния индекс на потребителските цени намали опасенията за намаляване на стимулите

Доларът спадна спрямо еврото и йената във вторник заради очакванията, че председателят на ФЕД, Бен Бернанке ще повтори в изявлението си пред конгреса тази седмица, че паричната политика на САЩ ще остане гъвкава.

Бернанке ще говори пред конгреса днес и утре като това може да внесе яснота кога точно ФЕД смята да започне да намалява изкупуването на облигации. Доларът претърпя разпродажби през втората половина на миналата седмица, след като председателят заяви, че много гъвкавата монетарна политика ще бъде необходима за обозримото бъдеще.

Еврото се покачи с 0.70% до 1.3154 долара, възстановявайки се от 1.3057, цена, достигната след публикуването на икономическите очаквания на ZEW за Германия. Възходът на еврото го върна обратно над 200- дневната пълзяща средна, която се намира на 1.3076, въпреки това обаче търговците смятат, че съпротива може да бъде срещната на около 1.3150.

Доларът загуби 0.70% и спрямо йената до 99.14 йени.Зелената валута за кратко възвърна загубите, след като данни показаха, че предприемаческото доверие в жилищния сектор се е повишило през юли до най- високото си ниво за последните седем и половина години, докато потребителските цени са нараснали повече от очакваното за юни.

Отделни данни показаха, че чуждестранните инвеститори продават дългосрочните американски ценни книжа за четвърти пореден месец през май, докато индустриалното производство на САЩ се е покачило малко над очакваното за юни.

Анализатори споделиха, че разочароващите продажби на дребно в САЩ през юни, обявени в понеделник, са подкопали очакванията относно предстоящото намаление на икономическите стимули на ФЕД и са оказали натиск върху долара.

Някои анализатори смятат, че Бернанке вероятно ще поддържа живи очакванията това да се случи по- късно през годината, макар да заяви ясно че засега политиката няма да бъде затегната.

В отговор на перспективите ФЕД да намали размера на изкупените на пазара облигации, пазарните лихвени проценти в САЩ се покачиха. Доходностите на облигациите се покачват, когато цените на дълга спаднат и обратното.

Йената може да се изправи пред известен натиск към края на седмицата поради очакванията, че изборите за горната камара на Япония в събота ще връчат голяма победа на премиера Шиндзо Абе, което ще му даде повече свобода да придвижи напред програмата си за съживяване на икономиката чрез монетарни стимули и структурни реформи.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, спадна с 0.61% до 82.535, връщайки се по този начин под 100- дневната пълзяща средна на 82.676.

Индексът достигна тригодишен връх на 84.753 на 9 юли, деня преди коментарът на Бернанке и публикуването на протокола от юнското заседание на ФЕД, които разбиха надеждите за намаляване на стимулите през септември и предизвикаха сериозни разпродажби на щатската валута.

Австралийският долар повиши стойността си с 1.47% до 0.9238 американски цента, тъй като пазарните играчи съкратиха залозите за по- нататъшни намаления на лихвените проценти, след като Резервната банка на Австралия заяви в протокола си от юлското заседание, че сегашната й политическа позиция е подходяща.

Златото поскъпна, след като стабилния индекс на потребителските цени намали опасенията за намаляване на стимулите

Златото се покачи във вторник, след като признаци за стабилизиране на инфлационния натиск в САЩ подкрепиха виждането, че ФЕД ще започне да намалява изкупуването на облигации по- късно през годината, а не непосредствено.

Инвеститорите в кюлчета са се фокусирали върху традиционното изявление на председателя на централната банка пред конгреса за полугодието, което ще се състои в сряда и четвъртък и ще бъде следено за знаци касаещи точното време и скоростта, с която ФЕД ще започне да намалява количеството на месечно изкупуваните облигации, чиято стойност в момента е 85 млрд. долара.

Ценният метал продължи възхода си, след като Министерството на труда на САЩ заяви, че индексът на потребителските цени се е увеличил с 0.5%, постигайки най- големия си ръст от февруари насам.

Спот цените нараснаха с 0.7% до 1290.41 долара за тройунция.Американските фючърси върху злато с доставка през август добавиха към цената си около 7 долара и сега се търгуват за 1290.40 долара за тройунция, като обемът им е с около 30% над 30- дневната пълзяща средна.

Златото увеличи стойността си с 5% миналата седмица, което е най- големият му седмичен ръст за последните две години, след като Бернанке обяви, че ФЕД трябва засега да поддържа стимулативната монетарна политика, имайки предвид несигурността на пазара на труда и ниската инфлация.

Металът все още се търгува на загуба от 23% за годината, поради намаляването на запасите на публичните фондове, ниската инфлация и фактът, че през юни Бернанке намекна, че икономическите стимули може да бъдат прекратени.

Функцията на златото като хедж срещу инфлацията бе омаловажена през годината поради силата на долара, възходящия пазар на акции и подобряващата се възвръщаемост на облигациите, които съвкупно доведоха до големи изходящи потоци от публично търгуваните фондове, базирани на злато.

Най- големите осем от тях намалиха притежаваните количества с общо 19 млн. тройунции или 24 млрд. долара по текущия курс, досега през годината. Това отговаря на спад от 25% под рекордния връх, достигнат в началото на 2013г.

Във вторник, кюлчетата бяха подкрепени, след като американският долар се оказа под натиск след разочароващите данни за продажбите на дребно в САЩ през юни, които излязоха в понеделник и увеличиха съмненията относно намаляването на стимулите на ФЕД в близкото бъдеще.

Физическото търсене на пазара на злато остава силно, но показва признаци на забавяне, споделиха дилъри.Търсенето на златни бижута при най- големия купувач в света- Индия, намаля и изглежда не е особено вероятно отново да набере скорост преди края на август, когато отново ще започне поради сезонните есенни сватби и религиозните фестивали.

Търсенето в Китай, който обикновено оказва подкрепа на златото по време на азиатската търговия, също бе слабо, тъй като купувачите изчакваха знаци за по- ясна посока на цените, споделиха търговци.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0