Доларът масово поевтиня след слабите данни за заетостта в САЩ

Златото поскъпна с 1,5% след слабите данни за пазара на труда в САЩ

52 ~ 3 мин. четене

Доларът падна в петък, достигайки едноседмично дъно спрямо кошница от валути, след като изненадващо слабите данни за заетостта в САЩ предизвикаха ръст при облигациите. Американските работодатели са наели най- малко работници за последните три години през декември, въпреки че поражението може да се дължи и на въздействието на студените климатични условия.

Все пак данните за заетостта предизвикаха ръст на пазара на облигации, тласкайки възвръщаемостите надолу. Валутите често се изместват въз основа на разликата при нивата на лихвените проценти в съответните държави, така че по- ниска възвръщаемост прави американския долар по- малко атрактивен.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, падна до 80.533, достигайки едноседмично дъно. Спрямо йената доларът достигна 2- седмично дъно на 103.42 йени, реализирайки загуба от 0,72%.

Валутните спекуланти, обаче, са увеличили залозите в полза на долара през последните няколко седмици до най- високото им ниво за последните 4 месеца на 21.11 млрд. долара, споделиха от Комисията за търговия на стокови фючърси в петък.

Неселскостопанската заетост е нараснала само със 74 000 през изминалия месец, което е най- малкият й ръст от януари 2011, докато нивото на безработица е спаднало с 0,3% до 6,7%. От Фед обявиха през декември, че ще намалят стойността на месечно изкупуваните облигации и ипотечни ценни книжа с 10 млрд. като много икономисти очакват банката да се спре на намаление с подобен мащаб и на следващото си заседание, планирано за 28-29 януари. Президентът на Фед- Сейнт Луис Джеймс Булард заяви в петък, че е “склонен” да се фокусира единствено върху данните за заетостта през декември, когато обмисля дали централната банка трябва да продължи да намалява изкупуването на облигации.

Един светъл лъч за щатския долар е неговата ефективност спрямо канадския му съименник, който тази седмица продължи да пада. Данни за Канада в петък показаха изненадващо влошаване на пазара на труда през декември, което бие дори най- лошата година за наемането от 2009 до сега.

Междувременно търсенето на облигации от периферните правителства на еврозоната подкрепи ръста на единната валута до най- високата й точка спрямо долара за повече от седмица, достигайки 1.3687 долара. Еврото последно се разменяше на печалба от 0,44% за 1.3677 долара.

Основна тема в началото на 2014 е разликата във възгледите за паричната политика, нещо, което облагодетелства както долара, така и британския паунд, за сметка на еврото. Председателят на ЕЦБ Марио Драги добави натиск върху еврото в четвъртък като потвърди обещанието на банката да предприеме допълнителни действия за намаляването на разходите по заемането, ако стане необходимо.

Златото поскъпна с 1,5% след слабите данни за пазара на труда в САЩ

Златото поскъпна с 1,5% в петък, отчитайки трета поредна седмица на печалби, след като излизането на разочароващите данни за заетостта в САЩ засили спекулациите, че Фед ще възприеме постепенен подход при намаляването на стимулите тази година.

Доларът падна масово, а индексът за акции S&P 500 остана без промяна, след като наблюдавания отблизо доклад на Министерството на труда показа, че американските работодатели са наели най- малко работници за последните три години през декември.

Неселскостопанската заетост е нараснала едва със 74 000 през декември, което е най- малкия й ръст от януари 2011 до сега, докато нивото на безработица е спаднало с 0,3% до 6,7%. Анализатори споделиха, че спадащото участие на трудовия пазар на САЩ вероятно ще накара Фед да действа предпазливо при намаляването на стимулите, след като централната банка избра да намали покупките на облигации за първи път през декември.Като добавка златото може да бъде подкрепено допълнително от падащите цени на акциите, които следват миналогодишния срив на цените на кюлчетата след рекордния ръст на фондовите пазари , допълниха анализатори.

Спот цените нараснаха с 1,5% до 1251.32 долара за тройунция. За седмицата златото бе на печалба от почти 1%, удължавайки възхода си вече за трета поредна седмица, което е и най- дългата печеливша серия на благородния метал от август насам.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари поскъпнаха със 17.50 до 1246.90 долара за тройунция при обем на търговията около 10% под 250- дневната пълзяща средна.

Други анализатори обаче споделиха, че по- слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ ще подкрепят цените на златото само в краткосрочен план, тъй като цялостното подобрение на икономическите перспективи на САЩ и средата на растящи лихвени проценти ще натежат върху стойността на метала.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0