Доларът на печалба след протокола от заседанието на Фед

Златото реагира негативно след срещата на централните банкери

Доларът на печалба след протокола от заседанието на Фед
240 ~ 3 мин. четене

Щатският долар достигна нови няколкомесечни върхове спрямо кошница от основни валути в сряда, след като протоколът от юлското заседание на Фед сигнализира за възможността увеличението на лихвените проценти да настъпи по- рано от очакваното.

От централната банка бяха изненадани от бързото възстановяване на пазара на труда, но не искаха да се ангажират с план за увеличение на лихвения процент, преди възстановяването да стане по- убедително, показа протоколът.

От него още стана ясно, че много от членовете на комисията, отговаряща за паричната политика на банката, са на мнение, че характеристиката “значителен” застой на пазара на труда “вероятно ще трябва да се промени скоро”.

Инвеститорите следят отблизо Фед за намеци относно това кога банката ще затегне облекчената си парична политика, увеличавайки лихвените проценти над сегашните, исторически ниски, нива, което би подкрепило долара, привличайки инвестиционни потоци към САЩ.

Доларът нарасна още преди публикуването на протокола поради оптимизма около растежа на САЩ, следващ по- добрите от очакваното данни за жилищния сектор от вторник.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, достигна нови 11- месечни върхове на 82.277. Последно индексът бе на печалба от 0,47% на 82.267.

Еврото достигна ново 11- и половина месечно дъно под 1.3250 спрямо долара, реализирайки загуба от 0,45%. Щатската валута достигна и нов 4- и половина месечен връх спрямо японската йена на 103.89 йени, реализирайки печалба от 0,87%.

Спрямо швейцарския франк, зелените пари достигнаха нов 7- месечен връх на 0.9138, реализирайки печалба от 0,46%.

Британският паунд, който по- рано бе натрупал печалби, след като стана ясно, че двама от политиците от АЦБ неочаквано са гласували за увеличението на лихвения процент по- рано този месец, бе на загуба от 0,15% спрямо долара до 1.6588.

Възвръщаемостта на 10- годишните правителствени облигации на САЩ нарасна от 2.41% до 2.43%.

Основният фокус на анализаторите тази седмица ще бъде срещата на централните банкери от САЩ в Джаксън Хол, която започва в четвъртък, като по план в петък Джанет Йелън трябва да произнесе реч. Очакванията са, че тонът на изказването на председателят на Фед ще бъде миролюбив.

Златото поевтиня

Цените на златото паднаха в сряда, докато доларът поскъпна, поради икономическия оптимизъм, предизвикан от публикуването на протокола от последното заседание на Фед през юли, от който стана ясно, че централната банка вижда прогрес на пазара на труда.

От Фед са били изненадани колко бързо се възстановява пазара на труда в САЩ, но все още не желаят да се ангажират с планирано увеличение на лихвения процент, преди възстановяването да започне да изглежда по- убедително, показа протоколът.

Силните икономически данни, включително окуражаващия доклад от вторник за началното жилищно строителство, се отразиха негативно върху привлекателността на златото в качеството му на средство за хеджиране срещу икономическата несигурност.

Спот цените изгубиха 0,4%, достигайки 1289.47 долара за тройунция, докато фючърсите върху злато с доставка през декември поевтиняха с 1.50 долара до 1295.20 долара за тройунция.

Доларовият индекс нарасна с около 0,4%. Има тенденция златото да страда от силата на долара, тъй като цената му бива изразена в щатската валута и това го прави по- скъпо за притежателите на други валути.

Металът успя да избегне тежки загуби, тъй като световните капиталови пазари спряха ръста си в сряда, след като протоколът от заседанието на АЦБ показа, че двама от политиците за гласували в полза на увеличението на лихвения процент по- рано този месец. Въпреки това индексът S&P 500 леко поскъпна след оповестяването на протокола от срещата на Фед.

Сега инвеститорите в злато най- вероятно ще насочат фокуса си към петък, когато предстои председателят на Фед, Джанет Йелън, да говори пред останалите централни банкери в САЩ по време на годишната им сбирка в Джаксън Хол.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,2% до 19.46 долара за тройунция, платината изгуби 0,7% до 1421.75 долара за тройунция, а паладият изгуби 1,5% до 865.75 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

 

Коментари: 0