Доларът нарасна до едномесечен връх срещу йената

Търговията при златото ще се увеличи отново през септември

Доларът се покачи до едномесечен връх срещу йената, продължавайки печалбите от тази седмица след положителните данни от САЩ, които дадоха сила на доходността по облигациите и намалиха очакванията за нови монетарни облекчения на Федералния резерв.

Двойката нарасна при задействането на стоп ордери и продължи ралито, което започна по-рано през седмицата след силните резултати за продажбите на дребно. Те увеличиха прогнозите, че скорошното забавяне на растежа е било по-скоро временно. Зелените пари удариха 79.27 йени, което е най-висока стойност след средата на юли.

Вчера доклад от САЩ показа, че индустриалното производство е нараснало през юли, докато настроенията сред строителите на жилища са достигнали през август най-високи стойности за последните 5 години.

Анализатори предупреждават обаче, че покачването в долар/йена може да загуби скорост ако предстоящите индикатори от САЩ разочароват инвеститорите. Това е още повече валидно след вчерашния ден, когато не всички резултати бяха положителни. Индикаторът за фабричното производство в щата Ню Йорк показа спад през август, което не се е случвало от октомври 2011 година. По-късно днес излиза доклад за фабричната дейност във Филаделфия.

Доларът ще срещне сериозни затруднения с преминаването на зоната 79.50-80.00 йени освен ако няма нов силен катализатор. В противен случай нивата са силно примамливи за японските износители да продават долари.

Еврото се разменя за 1.2280 срещу долара, а движенията са слаби, тъй като инвеститорите изчакват подробности за новата схема на ЕЦБ, която трябва да намали разходите на Испания и Италия.

Засега прогнозите са за рейнджова търговия, но след края на месеца мнозина очакват нов спад на еврото. Според икономисти, ЕЦБ най-вероятно ще започне да купува през септември испански и италиански облигации, както и ще намали основния си лихвен процент до нови рекордно ниски стойности от 0.5%.


Търговията при златото ще се увеличи отново през септември

Златото се търгува над 1600 долара за тройунция, а инвеститорите продължават да се надяват, че централните банки ще предприемат нови мерки за усилване на световната икономика, въпреки че последните данни от САЩ подсказват, че ФЕД може би не се нуждае от такива интервенции.

Скъпоценният метал е заклещен в рейндж от 100 долара след средата на май като липсата на яснота около възможните действия на ФЕД държи повечето дилъри пасивни. Това ограничава и печалбите на метала, които от началото на годината са под 3%.

Нови монетарни стимули биха увеличили интереса към златото, което е ефективна защита срещу печатането на пари и повишението на цените.

Данните от вчера допълнително увеличиха несигурността около стимулите. Докато индексът на потребителските цени остана на ниски стойности, което дава пространство на ФЕД за монетарни облекчения, подобрените настроения сред строителите на жилища и покачването на индустриалното производство карат не малко икономисти да се съмняват, че има нужда от нови покупки на облигации.

Спот цената днес нарасна минимално с 0.1% до 1603 долара за тройунция след вчерашно 10-дневно дъно на 1589.70 долара за тройунция. По-късно днес инвеститорите очакват данните от САЩ - за началното жилищно строителство и първоначалните молби за помощи срещу безработица.

Дилърите очакват активността на пазара да се увеличи през септември, когато играчите се върнат от летните отпуски и когато ФЕД ще има заседание, на което ще реши бъдещата си политика.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0