Доларът остава под натиск

Пазарът очаква слаби намаления на стимулите от страна на ФЕД

84 ~ 3 мин. четене

Доларът продължи да пада и по време на азиатската търговия, докато пазарите се отдръпват от последните му печалби заради нарастващите съмнения, че Федералния резерв ще намали значително стимулите през следващата седмица. След излезлите в петък разочароващи резултати за трудовата заетост в САЩ дилърите намалиха залозите за каквито и да е агресивни действия от ФЕД. В момента прогнозите сочат намаление на стимулите с 10 милиарда през септември в съчетание с изключително предпазлива риторика и никаква промяна на графика за край на стимулите.

Това помага на много от високодоходните валути да се възстановят от скорошните разпродажби. Въпреки това заплахата за подновяване на отлива на капитали продължава да съществува и с това ще се съобразят централните банки на Индонезия, Филипините и Южна Корея, които имат редовни заседания.

Отслабеният долар помогна на еврото да скочи до нива от 1.3325, което не се е случвало от 29 август. По този начин единната валута напълно се възстанови от разпродажбите през миналата седмица, които дойдоха след песимистични коментари от Европейската централна банка. Долар/йена обаче падна много по-малко и дори все още отчита растеж за седмицата.

Подновеното търсене на рискови активи и покачването на борсовия индекс Никей помогнаха отчасти да намалеят опасенията за военен удар на САЩ срещу Сирия и това оказа натиск върху йената. Долар/йена тази сутрин беше 99.50, но се отдалечи от върха на 100.62. Ралито на еврото срещу йената също замря и кроса е на 132.52 след 16-седмичния връх на 133.37.

Високодоходните валути също се представят добре като новозеландския долар получава допълнителна сила след изказването на централната банка, че лихвите вероятно се нуждаят от повишение през следващата година. Валутата скочи до близо 4-седмичен връх срещу зелените пари от 0.8137. Австралийският долар също се представя добре и удари 11-седмичен връх от 0.9324 срещу американския си съименник.

Спада на напрежението в Сирия, води до спад в цената на златото

Златото и днес пада и е близо до 3-седмично дъно, докато напрежението около възможен американски военен удар срещу Сирия спадна и при очакванията за начало на намаление на монетарните стимули на Федералния резерв. Цената на жълтия метал вероятно и още ще спада през 2014 след срива през тази година, който се случва за първи след повече от десетилетие и се дължи на увереността в стабилизирането на световната икономика.

Златото падна в сряда до 1356.85 долара за тройунция, което е най-ниска стойност след 22 август. Днес котировките са близо до това дъно.

Междувременно дипломатическите усилия по разполагането на химическото оръжие на Сирия под международен контрол се усилиха в сряда, а инспектори на ООН заключиха, че части на сирийското правителство почти сигурно са отговорни за две атаки през май, които убиха 450 цивилни граждани в кървавата гражданска война.

Търсенето на злато в Индия, най-големия потребител на метала в света, се подобри заради спада на цената до 3-седмично дъно, както и в следствие на загубите на световните пазари и повишението на местната рупия.

Камарата на минното дело в ЮАР заяви вчера, че споразумението за заплатите в сектора на златото ще се равнява на 1.5 милиарда ранда (около 150 милиона долара) допълнителни загуби за компаниите през следващите 12 месеца.

Доларът падаше по време на азиатската търговия, докато пазарите продължиха да се оттеглят от последните му печалби заради нарастващите съмнения, че Федералния резерв ще намали значително монетарните стимули през следващата седмица.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg