Доларът ще тества ключови нива срещу йената

Спадът на златото поднови интереса към негови покупки

100 ~ 4 мин. четене

Доларът се търгува близо до едноседмичен връх срещу йената и изглежда готов да тества ключови нива на съпротива, след като данните за продажбите на дребно в САЩ излязоха по-силни от очакваното. Спекулациите за нови монетарни облекчения от Японската централна банка допълнително усилват положителните настроения около зелените пари. Долар/йена удари едноседмичен връх вчера на 78.86, а днес е 78.80.

Засега зелените пари са блокирани от разпродажби, свързани с опции, както и мнозина дилъри не са напълно убедени, че е налице достатъчно сила за излизане от рейнджа 77-79 йени. Все пак значителен пробив над върха на облака Ичимоку, който днес и утре лежи на 78.90, може да бъде считан за един от най-силните сигнали за покачване през последните месеци. В допълнение трендлинията, която свързва върха от април на 81.78 и върха от септември на 79.22 в момента се пада на 78.80 и изразителен пробив през нея ще увеличи оптимизма около долара.

Покачването на продажбите на дребно в САЩ през септември идва след солидни продажби през август и сигнализира, че вътрешното търсене е устойчиво, въпреки опасенията за забавяне на световния икономически растеж. Покупката на третата по големина американска безжична компания Спринт Некстел от японския мобилен оператор Софтбанк на стойност 20 милиарда долара е най-голямата в историята чуждестранна придобивка на японска фирма, което също окуражи покупките на долари или поне обезкуражи купуването на йени.

Йената обаче може да окаже съпротива заради страховете за световния растеж, тъй като има склоност да поскъпва във времена на икономическа слабост, заради нетния кредитен статус на Япония. Опасенията за фискалната пропаст в САЩ нарастват и са все по-гореща тема в дебатите за президентските избори, които ще се състоят след само три седмици.

Еврото също се покачи по време на азиатската търговия до 102.15 йени, но остава в неясна позиция срещу долара заради несигурността около Испания. Единната валута се разменя за 1.2967 срещу зелените пари след вчерашната волатилна сесия, която доведе до връх от 1.2979. Според дилърите, еврото, което се търгува между 1.28 и 1.30 през последните седмици след 4-месечния връх от 1.3172, може и да не излезе от познатия рейндж преди да се изясни картината около Испания. Очакванията, че Мадрид в крайна сметка ще поиска помощ обезкуражава инвеститорите от агресивни залози срещу еврото. Надеждите обаче, че това ще се случи на срещата на върха на ЕС по-късно през тази седмица намаляха. Според официални лица от еврозоната Испания ще поиска финансова помощ през следващия месец. Молбата за помощ вероятно ще бъде разгледана заедно с програма за ревизиране на заема за Гърция и спасителна помощ за Кипър, всичко това в един огромен пакет.

Що се отнася до Гърция, инвеститорите са също така в невидение дали разговорите за стриктни мерки между Атина и международните кредитори протича нормално. Министър-прдседателят Антонис Самарас заяви в понеделник, че Гърция ще приключи разговорите, продължавайки да получава спасителни помощи, но според официални лица разговорите няма да завършат до срещата на върха на ЕС в четвъртък. Еврозоната обмисля също и нови начини за намаление на огромните гръцки дългове, тъй като забавянията на реформите от Атина и продължаващата рецесия направиха невъзможни целите за съотношение на дълга към БВП в размер на 120% преди 2020 година.

Австралийският долар нарасна минимално срещу американския си съименик до 1.0266, но е все още под върха за миналата седмица на 1.0294. Валутата не реагира при излизането на стенограмата от последното заседание на Австралийската централна банка.

Спадът на златото поднови интереса към негови покупки

Златото е стабилно днес и над едномесечното дъно от предишния ден, когато данните за продажбите на дребно в САЩ намалиха необходимостта за монетарни стимули, а това подкопа привлекателността на метала като средство за защита срещу монетарни облекчения.

Скоростта на растеж изчезна след неуспешните опити за пробив над 1800 долара долара за тройунция. Тогава нараснаха и опасенията за продължителността на последния рунд от стимули, тъй като последните обещаващи данни демонстрираха увеличаване на икономическия растеж. Миналият месец Федералния резерв оповести, че ще изкупува по 40 милиарда долара на месец от защитените с ипотеки заеми, тъй като е необходимо подобрение на пазара на труда. Това окуражи купувачите на злато и доведоха метала на нива непосредствено под 1800 долара за тройунция.

Спот цената днес е почти без промяна на 1735 долара за тройунция при едномесечно дъно вчера на 1728 долара. Спадът в понеделник беше най-голямото еднодневно поевтиняване за последните три месеца. Технически анализатори предвиждат, че днес е възможен спад към нивата от 1717 долара за тройунция.

Несигурността около времето когато Испания ще поиска финансова помощ също оказва натиск върху метала, а инвеститорите предпазливо изчакват следващата стъпка от усилията на еврозоната в разрешаването на дълговата криза, която вече навлезе в третата си година.

Интересът на физическите пазари нарасна след спада под 1730 долара за тройунция, за първи път през последния месец, но търгуваните обеми остават малки.

Освен златото и останалите благородни метали спаднаха вчера до многоседмични дъна.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg