Дончев: Европарламентът ще одобри повечето пари за България

Големите печеливши през новия програмен период са земеделските производители, смята министърът по управление на еврофондовете

Снимка: БГНЕС

80 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България ще получи над 2 млрд. евро повече европари през новия програмен период, което е безспорен успех. Това каза в ефира на БНТ министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. Той уточни, че преговорите са били изключително тежки и са продължили повече от 24 часа.

"Истината е, че до този компромис се стигна много трудно. Преди повече от година предложението за бюджета на ЕС за следващия програмен период беше 1.3 трлн. евро. В крайна сметка сега беше приет бюджет под 1 трлн. евро. Смятам, че при така тежко постигната сделка, Европейският парламент (ЕП) по-скоро би подкрепил бюджет", каза Дончев. Според него неподкрепата му означава забавяне на старта на следващия програмен период. "Всяка липса на решение е лош сигнал навън. Това означава че Европа не може да вземе решение дори в средносрочен план", добави министърът.

Той обясни, че България продължава да има нужда от инвестиции в пътна и железопътна инфраструктура. "Новото е, че трябва да бъдат дадени повече пари за дигиталните магистрали. Трябва да се вложат повече усилия в държаната администрация. Да предоставят качествени услуги както за гражданите, така и за бизнеса", каза Дончев.

Той обясни, че принципната разлика на ниво европейски политики между двата програмни периоди е, че правото да ползваш европари ще бъде обвързано с извършването на реформи. "Еврофинансирането ще бъде катализатор за провеждане на реформи. Ще ползва еврофинансиране този, който прави реформи в съответната сфера. Околна среда, социална сфера, здравеопазване, образование и др. Има план за всяка година какво трябва да се случи. Ако до 2016 г. държавата-членка не е направила нищо от обещаното, финансирането се спира. Това на мен ми допада", уточни министърът.

Томислав Дончев обясни, че големите печеливши през новия програмен период (2014-2020 г.) са земеделските производители. "Плащанията на единица площ като абсолютна стойност се увеличава с минимум 20% до края на 2020 г. Там е голямото завишаване, тъй като там има значително увеличение с над 2 млрд. евро", каза министърът.

"Ние отидохме на преговорите, за да получим повече пари и ги получихме. Резултатът би могъл да бъде наречен отличен. Това е програма оптимум", каза още той.

Подкрепи Economic.bg