Дончев: Нямаме спор за отпусната сума за Перник

Разликите в изчисленията за отпуснатите и получените пари идва от факта, че те се изписват от две министерства, обясни министърът

Няма спор при отпуснатите средства за покриване на щетите в Перник след силния трус от 22 май. Това заяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев пред bTV.


От изказване на кмета на града Росица Янакиева вчера стана ясно, че 6 милиона лева са се загубили в Перник, тъй като с толкова се разминавали изчисленията на министъра и на кметството.


"Нямаме принципен спор, когато се коментират средствата, които са отпуснати за Перник и други засегнати райони", коментира тази сутрин Дончев."От една страна има средства, които са постъпили от бюджета на регионалното министърство за ремонт на публични сгради и има други от социалното министерство. От там идват разликите", обясни той.


По думите му, между 150 и 600 души са застрашени да останат без покрив през зимата. Самият той ще остане в града през следващите два месеца. За първите десет дни негов приоритет бил решаването на проблема на хората, които има опасност да останат без покрив над главата си. Някои училища и обществени сгради също са негодни за експлоатация. В началото на идната седмица базата данни за нуждаещите се ще бъде готова. Вторият приоритет е нормалният старт на новата учебна година.


Най-сериозен е проблемът с хората, които не са имали жилище преди труса – живели са под наем или са самонастанили се.

От всички 8 хиляди молби Община Перник е обработила 4 хиляди, съобщи кметът на града Росица Янакиева. Тя обясни, че я притеснява от бавния темп, с който работи междуведомствената комисия.

Коментари: 0