Лошите новини натежаха на пазарите в Азия

Акциите в региона поевтиняха заради по-слабите икономически данни в САЩ и Китай, както и заради несигурността в Европа

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Акциите в Азия и региона потънаха с над 1%, заради по-слабите икономически данни в САЩ и Китай, както и заради опасенията, че европейските лидери не са постигнали напредък, въпреки множеството дипломатически совалки през последните дни.

Вчера банката на Федералния резерв в Далас обяви, че прогнозите за индустриалното производство в Китай през 2012 г. вероятно са преувеличени. Отделно от това британската банка HSBC Holdings понижи очакванията си за икономическия ръст в азиатската държава до 8% през тази година, след като преди това очакваше поне 8.4%.

Проблеми има и САЩ. През миналата седмица броят на молбите за безработица са достигнали едномесечен връх. Увеличението е до 373 хил. броя, а ръстът се наблюдава за втора поредна седмица. Очакванията на анализаторите бяха за 365 хил. молби.

В Европа ситуацията продължава да е несигурно. Икономисти и анализатори очакваха дипломатическите срещи между Германия, Франция, Гърция и ЕС да завършат с някакво конкретно решение за справяне с кризата. В крайна сметка обаче германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Гърция трябва да продължи с болезнените реформи. Германският финансов министър пък разби надеждите на гърците, които искаха отсрочка за въвеждането на мерките за бюджетни съкращения.

Индексът следящ компаниите в Азия и Пасифика MSCI Asia Pacific потъна с 1.2% до 120.4 пункта. Вчера измерителят затвори при най-високата си стойност за последните близо 4 месеца.

Японският Nikkei 225 загуби 1.15% от стойността си и падна до 9 072.13 пункта. Хонконгският Hang Seng намаля с 1.16% до 19 899.10 пункта. В Китай Shanghai Composite се обезцени с 0.7%.

Коментари: 0