Дончев реформира еврофондовете

Плановете са за по-малко бюрокрация и всяка година усвоените средства да се удвояват

Министърът за еврофондовете планира намаляване на оперативните програми от 7 на пет и сливане на административни структури. Целта е намаляване на бюрокрацията, за да „няма разхождане от една администрация в друга” и парите да се движат по-бързо. Няма да има възможност обаче за пълна централизация и за създаването на агенция, каквато беше лансирана през миналата година, съобщи Дончев пред TV7.

Идеята му беше администрацията, която се занимава с еврофондовете да се обедини в една структура по естонски модел. По думите му обаче това е твърде авангардно и реформата няма да може да се случи в пълния й вид дори през следващия програмен период.

Дончев се похвали, че в момента България е една от малкото страни, в които няма спряна нито една европейска програма. До момента страната ни е договорила 11,6 млрд лева, което е 75% от ресурса, а реално са разплатени 3,3 млрд . лв., което е е 22%. В рамките на тази година този обем трябва минимум да бъде удвоен. „Обречени сме предвид късния старт всяка следваща година да удвояваме постигнатото”, коментира министърът.

Той обеща раздвижване по оперативна програма „Конкурентоспособност”, към която имаше много критики за бюрокрация. Тази година трябва да има един значим ръст на плащанията, който да бъде усетен от българските фирми, каза Томислав Дончев. Реално трябва да излязат пари на пазара, които да се усетят в колкото може повече малки и средни предприятия . Бизнесът не се интересува какви системни и организационни проблеми е имало, а иска парите да се движат бързо, добави министърът.

Коментари: 0