Доверието в икономическата политика на Обама пада

Процентът на анкетираните, които не вярват нито на републиканците, нито на демократите, достигна двуцифрена стойност

292 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Доверието сред американците по отношение на икономическата политика на Барак Обама губи позиции, достигайки под 50%. Това сочи социологическо изследване по поръчка на Washington Post и ABC. 

През декември 2012 г., дни след като президентът спечели втори мандат, Обама държеше 18-процентна преднина пред републиканците в Конгреса по въпроса на кого има повече доверие обществеността по отношение на икономиката. Резултатите в момента са далеч по-равностойни, като демократите печелят доверието на 44% спрямо 40% за републиканците. Процентът на тези, които казват, че не вярват на никого, е достигнал двуцифрена стойност.

Проучването на медийните гиганти съпътства влизането в сила на автоматичните съкращения на държавни разходи в Щатите. Крехко мнозинство от американските граждани не одобрява съкращенията, като в същото време близо 3/4 казват, че не усещат някакво влияние от тях върху живота си. По-малко от половината анкетирани пък очакват удар по бюджетите на домакинствата, ако съкращенията продължат. 

По-голямата част от жителите на САЩ смятат, че автоматичните съкращения в крайна сметка ще нанесат вреда на икономиката, армията и способността на правителството да изпълнява основните си задължения. 68% от анкетираните са на мнение, че биха искали двете основни партии в страната – републиканците и демократите, да работят заедно в посока на изготвяне на споразумение, което да сложи край на съкращенията. 

 

 

 

Подкрепи Economic.bg