Дъждовете унищожиха 40% от кайсиите в Силистра

Според производителите печалбата няма да покрие разходите по отглеждането на плодовете

Автор: Силвия Георгиева

Проливните дъждове от края на миналата седмица са унищожили голяма част от реколтата от кайсии в област Силистра, предаде БНТ. Данните на производителите сочат, че близо 40% от реколтата е пострадала.

Заради обилните валежи и ветровете на земята са изпадали голяма част от плодовете и те не могат да бъдат продадени на пазара. Според производителите щетите са много големи, а печалбата няма да покрие разходите по отглеждането на кайсиевите масиви.

Земеделската кооперация в с. Иширково стопанисва 1 300 дка с кайсии. Очаквали богата реколта, но през последните 2 дни надеждите им за добра печалба са попарени. Опадалите по земята плодове става само за ракия, но дори и тези по дърветата са с влошено качество.

"Голяма част от плодовете са напукани и срещаме трудности при реализацията, съответно и цената при влошено качество вече е съвсем друга, може би 50% от това, което можехме евентуално да ги реализираме", заяви Величка Славова, председател на ЗК "Нива-97", с. Иширково.

Плодовете с лошо качество се продават за ракия на цена 27-30 стотинки за килограм без ДДС. Останалите ще отидат за преработка. Надеждата на стопаните е в 500-те декара късни сортове кайсии, които тепърва ще зреят. Ако природата е благосклонна.

Коментари: 0