Дълговата криза вече тежи и на Германия

Немската икономика е претърпяла значително влошаване в производствения сектор - нейните износители са били засегнати от мрачните глобални условия

Усложнената икономическа ситуация с дълговата криза в еврозоната вече отчетливо засяга и Германия, показва проучване на Markit, цитирано от Financial Times.

Въпреки увереността, че немската икономика спасява еврозоната от рецесия засега, индексите показват, че тя е претърпяла значително влошаване, особено в производствения сектор - нейните износители са били засегнати от мрачните глобални условия.

"Спадът набира скорост и се разпростира в целия регион", предупреди Крис Уилямсън, главен икономист в Markit, която провежда проучването. Последните резултати показват, че фирмите се "подготвят за условия на влошаване през следващите месеци, като има тъмни възгледи, които се дължат на несигурността, породена от продължаващата икономическа и политическа криза в региона".

Слабите стойности увеличават натиска върху политиците за нови мерки за стимулиране на растежа, както и на възможността, Европейската централна банка да намали лихвените проценти на заседанието си на 5 юли. Беноа Кьори, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, заяви пред Financial Times тази седмица, че подобна стъпка е била "обсъдена на последното заседание на Управителния съвет и се очаква на следващото заседание да се обсъди отново". Той обаче предупреди, че това няма да реши фундаменталните проблеми, пред които е изправена еврозоната.

Брутния вътрешен продукт (БВП) на цялата еврозона остана непроменен заради силното представяне на Германия през първите три месеца. Прогнозите за следващото тримесечие обаче не са толкова оптимистични.

 

 

Коментари: 0