Дунав мост 2 ще бъде открит на 14 юни

Плевнелиев е разговарял в белгийската столица и с премиерите на Германия, Гърция и Румъния по време на срещата на Европейския съвет в Брюксел

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Дунав мост 2 ще бъде открит на 14 юни тази година. Това бе договорено на среща между президента Росен Плевнелиев, министър-председателя на Румъния Виктор Понта и комисаря по регионална политика  на ЕС Йоханес Хан. Това обяви пред журналисти в Брюксел българският държавен глава.

Плевнелиев е разговарял в белгийската столица и с премиерите на Германия, Гърция и Румъния по време на срещата  на Европейския съвет в Брюксел. Министър председателят на Гърция Андонис Самарас е потвърдил строителството от гръцка страна на прохода Маказа и предстоящото откриване на новия път, свързващ България и Гърция, да се осъществи до юни.

„Надявам се, че скоро ще си стиснем ръцете и ще открием един стратегически за България и за Европа коридор“, отбеляза държавният глава.

Президентът е разговарял и с Ангела Меркел във връзка с младежката безработица и използването на германския опит за разрешаване  на този проблем. На 3 юни в Берлин ще бъде открита  конференция, на която ще бъдат обсъдени възможностите  на страните-членки на Европейския Съюз (ЕС) за предприемане на по-ефективни мерки, с цел намаляване на младежката безработица.

Относно въпроса за енергетиката и цените на тока, Плевнелиев подчерта пред представителите на медиите, че служебното правителство е предприело необходимите мерки „ и от 1 юли Третият енергиен либерализационен пакет може да бъде напълно въведен в България“. Предстои парламентът да реши голямата тема с цените на електроенергията за потребителите, но държавният глава подчерта, че служебният кабинет има ясен модел как това да се случи.

Подкрепи Economic.bg