Дуранкев: Вземането на кредит е изключително рисково

Тъй като България се очертава като най-корумпираната страна в Европейския съюз, не е сигурно, че тези разходи, които ще се направят чрез този кредит, ще отидат в ръцете на най-нуждаещите се, отбеляза икономистът

3581 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Вземането на кредит е изключително рисково за България в момента. Следващото поколение ще наследи доста голям дял на пенсионерите и на социално слабите, така че реално няма да има кой да плаща. Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев пред „Фокус”.

„Тъй като България се очертава като най-корумпираната страна в Европейския съюз, не е сигурно, че тези разходи, които ще се направят чрез този кредит, ще отидат в ръцете на най-нуждаещите се”, посочи той.

Според него принципът на Барон Мюнхаузен, който гласи, че когато си попаднал в блатото, трябва да се хванеш за косата и сам да се изтеглиш, ще трябва да се приложи и в България. „Това е задача на следващото правителство. Ако това правителство тегли международен заем за България, това означава, че то тихомълком обявява, че България е банкрутирала страна”, каза още икономистът.

Проф. Дуранкев посочи още, че у нас има стабилност на финансовите институции, но съществуват и наченки на фискална криза, така че се очаква новият финансов и новият икономически министър да подскажат как да се преодолее тази ситуация.

Подкрепи Economic.bg