Държавата да плаща 30% от цената на електромобилите

През 2025 г. в България ще се движат 200 хил. коли е електродвигатели

Автор: Атанас Христов

Държавата да плаща 30% от цената на новите електромобилите. За това настояха от Индустриален клъстер "Електромобили" по време на представянето на резултатите от секторния анализ "Електромобилите в България - състояние, перспективи, възможности". Сред другите стимули, които могат да бъдат дадени на потребителите са намаляване на налозите за домакинства с поне един електрически автомобил или по-ниска ставка на ДДС при закупуването на такива превозни средства.

Илия Левков даде пример, че във Франция подобна държавна субсидия достига 10 хил. евро, докато в Калифорния, САЩ, е 17,5 хил. долара. "Тези пари обаче са за производителите. Ако в България се дават субсидии, те ще отидат във Франция или Германия", уточни Левков.

От бранша са убедени, че в България могат да се произвеждат електромобили, защото страната ни има традиции в електро производството. Около 1000 фирми в цялата страна са заети в този сектор. Това са дружества за производството на електродвигатели, ремонта им или се правят много качествени батерии.

"Искаме стратегията за развитие на тази индустрия да получи подкрепа от държавата. Производството на електромобили е сектор с изключително висока добавена стойност, работниците са изключително квалифицирани и искаме този труд да се полага в България, каза Илия Левков". Той подкрепи тезата си с факта, че в ЕС заетите в този бранш са 1,5 млн., а добавената стойност е 74,5 млн. евро. Продажбите на електромобили са за 255 млн. евро.

Според експертите е напълно до 2025 г. в България да се движат 200 хил. електрически или хибридни автомобили. Тогава се очаква всяка втора новорегистрирана кола да е електрическа.

Коментари: 0