Държавата не е ощетена от полетите с Авиоотряд 28

Според Сметната палата извършването на търговски полети е лоша практика

3617 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Полетите на Авиоотряд  28 са заплатени и държавата не е била ощетена от тях“, това обяви председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров в ефира на bTV. Приключилата проверка не е установила данни за престъпления и докладът не е изпращан до прокуратрата, добави още той.

Според Димитров, проблемът е, че Авиоотряд 28 е извършвал полети като търговски превозвач, какъвто не е. „Това е лоша практика, която е системен проблем“, допълни той. Това е възможно поради наличието на празнини в нормативната уредба, които тепърва трябва да бъдат запълвани.

Заместникът му Цветан Цветков коментира появилата информация за разпределени бонуси от политическия кабинет на министър-председателя по време на управлението на ГЕРБ. През 2011 г. са разпределени 247 хил. лева бонуси сред 42 заети в политическия кабинет. Общите годишни разходи за заплати са били 1,3 млн. лв., но в тази цифра влизат и тримата Вицепремиери.

Валери Димитров поясни, че администрацията на министерски съвет работи много по-добре сега, отколкото през 2009 г. При проверката са отчетени добри оценки за отчетност, управление на имуществото и дейността по обществените поръчки. Сметната палата не е имала никакви проблеми в работата си с институцията. Димитров изтъкна, че основна заслуга за това има Росен Желязков, който беше привлечен като обвиняем от Прокуратурата по случая с бюлетините в Костинброд.

Подкрепи Economic.bg