Вот на тази тема е безочие

Министърът обещава бързи резултати в борбата срещу битовата престъпност

Министър Цветлин Йовчев:

3590 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Безочие е да се иска вот на недоверие по тази тема“, това заяви Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на предаването „Тази сутрин“ на bTV. Той добави, че е максималист и има много неща, които могат да се свършат по-добре от министерството.

По повод един от мотивите на внесения вот – кризата с бежанците, Йовчев обясни, че България няма как да връща бежанци или лица, които все още нямат статут от Агенцията за бежанците. Капацитетът на Агенцията не е бил адекватен в началото на бежанската вълна, но ситуацията се подобрява и решения за статута се издават по-бързо. Министърът посочи, че три пъти е увеличен борят на нелегалните емигранти, които са изведени принудително от страната, но има редица процедурни пречки. Голяма част от тях декларират, че са изгубили документите им, което затруднява неимоверно процеса.

„Причина за реформата (в сферата на сигурността – б.а.) е деконцентрацията на власт от Министъра на вътрешните работи. Никой не можеше да бъде задържан без знанието на заместник-председателя на ГЕРБ“, коментира Цветлин Йовчев по повод друг от мотивите на опозицията. Той посочи, че резултатите на ДАНС са добри, комисията за контрол се е запознала с тях и те скоро ще бъдат публично достъпни. Йовчев обясни, че в момента той не влияе върху използването на специални разузнавателни средства, а с приемането на новия Закон за Министерството на вътрешните работи, министърът няма да може да се намесва в оперативната работа на служителите.

Изнесени бяха данни, че между 2011 г. и май 2013 г. секретните сътрудници са намалели с 1/3, което е оказало силно негативно въздействие върху работата на Министерството и делата са намалели също с 1/3.

Министър Йовчев заяви, че в момента се прилага комплексен план за ограничаване на битовата престъпност и командироването на жандармерийски части не е кампанийно, а част от него. Ще бъде увеличено полицейското присъствие в рискови населени места и ще бъде отпуснато допълнително гориво за патрулите. Посочено бе, че за първи път от години се отчита лек спад на битовата престъпност и ръст в разкриваемостта. Това се е случило дори в условията пренасочване на сили за охрана на границите и протестите. Министърът изрази надежда с успокояване на обстановката и връщане на служителите по места резултатите да станат още по-добри.

Подкрепи Economic.bg