Държавата си търси 450 млн. лв неплатено ДДС

"Провеждат се разговори с длъжниците, изследват се причините. Събирането на тези пари ще помогне за изпълнение на напрегнатите фискални цели, които си поставяме след актуализацията", заяви финансовият министър Петър Чобанов

Снимка: БГНЕС

3590 ~ 2 мин. четене

Търсят се начини за събиране на 450 млн. лв. неплатено от фирмите към държавата ДДС, заяви финансовият министър Петър Чобанов на брифинг след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), цитиран от Агенция „Фокус”. Чобанов обясни, че причина за това несъбрано ДДС са пропуски в събираемостта.

Това е процес, при който сумите са надлежно декларирани, но съответните фирми не са могли да ги платят, посочи той. „Работи се много активно по този въпрос. Провеждат се разговори с длъжниците, изследват се причините. Събирането на тези пари ще помогне за изпълнение на напрегнатите фискални цели, които си поставяме след актуализацията. Някои суми в последните седмици вече събрахме. Има идея новодекларираното да се поема от фирмите, като се плаща и част от старите задължения на съответните компании”, заяви Чобанов.

На въпрос за евентуално увеличение на минималната работна заплата министърът каза: „Увеличението на минималната работна заплата не е директно свързано с актуализацията на бюджета, въпреки че има някои плащания, които произтичат от нея. Тя по-скоро се променя по решение на правителството, но след съгласие в НСТС. По отношение на някои допълнителни искания за социални плащания ще бъдат търсени резерви, но всичко зависи от самото изпълнение на приходите и успехите ни по оптимизация на разходите”.

„Социалният диалог е възстановен", каза след заседанието на Тристранката вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя съобщи, че на него е постигнато съгласие по тезата, че актуализацията на Бюджет 2013 е наложителна и навременна. Единствено работодателската организация КРИБ не подкрепя актуализацията. "Не сме против актуализацията като действие, но не приемаме начинът, по който се представят мотивите за нея, аргументира се изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Подкрепи Economic.bg