Държавата ще субсидира частните детски градини и училища

73 депутати подкрепиха измененията в закона, 12 бяха против

Автор: Димитър Вучев

Парламентът одобри предложението на Министерски съвет частните детски градини и училища да получават държавна субсидия. До решението на депутатите се стигна след промени в Закона за предучилищното и училищно образование.

От гласувалите 85 народни представители, 73 подкрепиха текста, а 12 бяха "против". Според приетите изменения частните детски градини и частните училища влизат в системата на държавно финансиране и може да получават субсидия от републиканския бюджет.

Заявленията ще се подават по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите, нормирането и заплащането на труда. Частните детски градини и училища, получаващи държавна субсидия, ще могат да извършват дейности срещу заплащане само извън финансираните от държавата.

По време на дебатите по текста депутатът от "Коалиция за България" Янаки Стоилов коментира, че имаме данъчна система в образованието и нищо не налага задължението да се финансира всеки, който е решил да предоставя образование. Стоилов поясни, че в много райони на страната няма частни училища и не е редно хората, живеещи там, да плащат за образованието на децата от местата, в които има.

Коментари: 0