Държавата вече дава 75% от парите за саниране

Строителите на "Тракия" наваксват изоставането, твърди Екатерина Захариева

Автор: Атанас Христов

Държавата вече дава безвъзмездно 75% от парите за саниране. Това съобщи в интервю за БНР Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство. Тя припомни, че за сегашния програмен период - 2007-2013 г. са заделени 63 млн. лв. европейски пари, с които да се подпомагат гражданите.

"В рамките на три седмици успяхме да увеличим грантовата схема от 50 на 75%", похвали се Захариева. По думите й усилената работа трябва да продължи, тъй като за следващия програмен период (2014-2020 г.) ще се борим за 700 млн. лв. европейско финансиране.

Екатерина Захариева коментира и строителството на магистрали. "Строителите на "Тракия" наваксват изоставането. До края на юни магистралата трябва да е готова", обясни вицепремиерът. Притесненията й са за лот 2 на "Марица", където нещата не вървят добре. "Дали сме срок на изпълнителя да се мобилизира, ако не ще трябва да прекратим договора със всички неустойки, които са 25 млн. лв. Не се притесняваме за магистралата. Има пари за "Марица" и тя ще бъде построена. Няма да загубим европейски средства", уверено заяви Захариева.

Тя коментира и сътрудничеството между България и Катар в областта на строителството. "Катарските ни приятели се убедиха, че българските фирми строят на много добра цена и с добро качество", обясни Екатерина Захариева. По думите й български фирми могат да са подизпълнители при строежа на метрото в една от най-богатите държави на света. Проектът е на стойност 35 млрд. долара. От своя страна Катар пък има интерес да инвестира в скоростния път Русе-Свиленград. Проучването за този проект тепърва предстои, каза още Екатерина Захариева.

Коментари: 0