Държавна комисия за цените на лекарствата

Държавна комисия ще регулира цените на лекарствата. Тя ще бъде подчинена на министъра на здравеопазване или на Министерския съвет. Предстои да бъде уточнен съставът й, но целта е тя да бъде със специализирана администрация, която да се занимава само с лекарствената политика – да регистрира цени и да ги реферира. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в интервю пред ТВ7. Атанасова е предложила да бъде скъсен срокът на рефериране на цените.

„В момента производителят е длъжен да предложи една цена и в едногодишен срок може да бъде направена служебна проверка дали тази цена е такава, каквато е заявена. Тоест, една година всеки може да продава лекарствата на каквато цена иска, ако тази проверка не е извършена. Аз смятам, че този период трябва да бъде скъсен на шест месеца. Трябва да се разшири и обхватът на държавите, с които България ще се реферира”, каза Атанасова.

Тя е провела среща с представители на двете най-големи фармацевтични фирми в България, на която е била обсъдена новата визия за лекарствената политика.

Атанасова обясни, че същият дебат е проведен и с депутатите от Комисията по здравеопазване, в която са участвали представители на всички парламентарни групи.

Коментари: 0