Държавна комисия за цените на лекарствата

6186 ~ 1 мин. четене

Държавна комисия ще регулира цените на лекарствата. Тя ще бъде подчинена на министъра на здравеопазване или на Министерския съвет. Предстои да бъде уточнен съставът й, но целта е тя да бъде със специализирана администрация, която да се занимава само с лекарствената политика – да регистрира цени и да ги реферира. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в интервю пред ТВ7. Атанасова е предложила да бъде скъсен срокът на рефериране на цените.

„В момента производителят е длъжен да предложи една цена и в едногодишен срок може да бъде направена служебна проверка дали тази цена е такава, каквато е заявена. Тоест, една година всеки може да продава лекарствата на каквато цена иска, ако тази проверка не е извършена. Аз смятам, че този период трябва да бъде скъсен на шест месеца. Трябва да се разшири и обхватът на държавите, с които България ще се реферира”, каза Атанасова.

Тя е провела среща с представители на двете най-големи фармацевтични фирми в България, на която е била обсъдена новата визия за лекарствената политика.

Атанасова обясни, че същият дебат е проведен и с депутатите от Комисията по здравеопазване, в която са участвали представители на всички парламентарни групи.

Подкрепи Economic.bg